mandag 13. mai 2013

Dag 12 - Ísafjörður - 0 km

Ikke så mye å finne på i Ísafjörður en regngrå mandag så da skal det handle om mat i dag, til både dyr og mennesker.

Først ut er nasjonalretten for tøffinger, nemlig Hákarl eller Haoukadl som det uttales. Islenderne har nemlig funnet ut at hvis man tar en Grønlandshai, som i utgangspunktet er giftig å spise, og lar den gjennomgå en bestemt gjæringsprosess og deretter lar den henge til tørk i 4-5 måneder, så får man et produkt som kan spises. Riktig nok skal det visst ha en særdeles utpreget og intens ammoniakk-lukt som ikke settes pris på av alle. Førstegangssmakere blir rådet til å holde seg for nesa første gang for å unngå brekninger. Det smaker visstnok bedre en det lukter. For mange er dette en slags manndoms (eller kvinndoms) prøve. Kjøpte et par stykker i dag som gudskjelov var vakumpakkede. De skal bli gaver til mine nærmeste venner i Norge (eller uvenner i etterkant?). Pakningen ser uskyldig nok ut:

















Å spise Hákarl er selvfølgelig en god unnskyldning til å svelge det hele ned med islandsk Brennívin eller Svarti Dauði som det kalles på folkemunne:



















Også kjæledyrene på Island må ha sitt og hundematen heter jo da selvfølgelig:


















Mens kattematen selvfølgelig heter:

















Artig at et vikingeskip er en del av illustrasjonen på pakningene! 

1 kommentar:

  1. Du verden...jeg visste ikke at det islandske språket var så intuitivt! Jeg så et et veiskilt fra Færøyene her en dag. Det var et 80-skilt med underteksten; I mesta lagi. Mao, fullt forståelig selv for en nordmann.-)

    Dau gjentaur deu bauri og ønskau deu fourtsatt god turi rundti på Islandur. Husk at eta matur hveur daug, og eun goud blaundingi auv biffur og fiskur

    SvarSlett